Blå bog

Fra Fyens Stiftstidende d. 18. juni 2018

Michael Thagaard (54) siger farvel til Faaborgegnens Efterskole efter 15 år – om et år åbner han en helt ny friskole midt i Odense.

Lysten er der stadig – lysten til at skabe noget.

Den havde Michael Thagaard, da han i 2003 sammen med makkeren Niels Brunse forvandlede det gamle nedslidte plejehjem Gl. Møllegaard i Horne til Faaborgegnens Efterskole, og nu kaster den 54-årige skolemand sig atter ud på det dybe vand.

1. august 2019 byder han som skoleleder velkommen til 230 elever i Fund Friskole i centrum af Odense. Skolen kommer til at bygge på de værdier, der har gjort Faaborgegnens Efterskole til et yderst populært efterskolevalg blandt mange unge.

Nøgleordene bliver hjerterum, prøvefrihed og humor. Skolen oprettes ikke i protest mod noget, men fordi vi synes, vi har noget at byde på. Lysten til at skabe noget, er stadig meget stærk, fortæller Michael Thagaard.

Et par aftaler mangler at falde på plads, så skolens adresse kan endnu ikke offentliggøres. Men placeringen bliver i centrum af Odense, skolen vil være prøvefri og dække alle årgange fra 0. til 10. klasse.

– Der er så meget god energi omkring det her projekt, og vi har allerede fået mange indskrivninger, fortæller han. Det ligger også fast, at friskolens kommende elever vil blive mødt af et skilt med det lidt overraskende spørgsmål: Hvorfor er du så dejlig?

– Det bliver skolens mantra, og det vil vi tage helt bogstaveligt. Starter man lige der, går det sjældent galt, siger Michael Thagaard.

Spørgsmålet fik Michael Thagaard i øvrigt selv, da han som ung startede på efterskole i Thy for mange år siden.

Hans farvel til Horne og efterskolen sker i forvisning om, at alt er i de bedste hænder.

– Det er utroligt priviligeret at have med til at starte noget så fint som Faaborgegnens Efterskole. Jeg synes, vi er lykkedes med at skabe en skole, hvor mangfoldighed skaber værdi hver evig eneste dag, hvor glæden, humoren og hjertevarmen er i højsædet. Faaborgegnens Efterskole er dybt rodfæstet og langt større, end de personer der er ansat.

– Stedet bærer en værdi i sig selv, siger han.